Piperul, dulciurile, alcoolul, cafeaua şi ceaiul trebuie evitate atunci când ne confruntăm cu o viroză respiratorie, susţin medicii
Când acuzăm dureri de cap, febră, dureri în gât sau nas înfundat trebuie să evităm anumite alimente, susţin specialiştii. gândul îţi prezintă lista celor de care trebuie să te fereşti.
Astfel, condimentele iuţi, precum piperul, muştarul iute, hreanul trebuie mâncate în cantităţi moderate. Potrivit medicilor, deşi sunt considerate decongestionante nazale, favorizând drenajul mucozităţilor, aceste condimente pot provoca iritaţii ale mucoaselor, îngreunând vindecarea.
Dulciurile atacă globulele albe. Specialiştii precizează că neutrofilele, care au rolul de a distruge virusurile, devin letargice şi nu pot apară eficient organismul împotriva virozelor atunci când există un aport ridicat de zahăr în dietă. Aşadar dulciurile ar trebui eliminate din alimentaţie pe parcursul răcelii. Studiile clinice au demonstrat că anumite componente ale laptelui determină eliberarea de histamine în organism, substanţă care contribuie la agravarea congestiei nazale.
Ceaiul fierbinte favorizează apariţia bacteriilor
Medicii atrag atenţia că obiceiul de a consuma ceaiuri fierbinţi în cazul răcelilor şi gripei este foarte dăunător. "Atât băuturile fierbinţi, cât şi cele foarte reci usucă mucoasa. Mai mult, cele fierbinţi pot produce arsuri la nivelul mucoasei, iar microleziunile favorizează apariţia bacteriilor. Rolul mucoasei este de a împiedica pătrunderea microorganismelor", afirmă prof.dr.Cristian Vlădescu.
Medicii spun că, atunci când suntem răciţi sau gripaţi, trebuie să ne hidratăm, pentru a umidifia mucoasa. Astfel, băuturile alcoolice sunt contraindicate când suferi şi de o viroză respiratorie. În plus, alcoolul favorizează eliminarea vitaminei C din corp şi încarcă suplimentar ficatul deja exte