Capacităţile de colectare a legumelor şi fructelor, care vor fi construite în diverse zone ale ţării, vor fi gestionate de administraţiile locale în parteneriat cu agricultorii, potrivit Ministerului Agriculturii. Grupurile de producători spun că aceste depozite vor funcţiona doar dacă autorităţile nu se implică în gestionare lor, ci doar le închiriază.
Statul va construi anul viitor, într-o primă fază, 26 de depozite de legume şi fructe, a anunţat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Astfel vor fi eliminaţi intermediarii, iar produsele fermierilor vor ajunge direct pe rafturile hipermarketurilor. Banii necesari pentru construirea acestor depozite vor veni parţial de la stat şi din fonduri europene. În ceea ce priveşte administrarea acestora, Tabără spune că ele vor fi gestionate de fermieri împreună cu autorităţile locale.
De cealaltă parte, agricultorii susţin că depozitele ar trebui doar construite de autorităţi, nu şi administrate. „Fermierii trebuie să-şi gestioneze singuri marfa, eventual Primăria sau Consiliul Local doar să închirieze spaţiul", consideră Ioan Moţ, administratorul Paradisul Legumelor Curtici şi Macea, o organizaţie care numără 40 de producători de legume şi fructe din zona Aradului şi care şi-a construit singură un depozit de produse. Potrivit legii, agricultorii trebuie să obţină venituri de 10.000 de euro în primul an de funcţionare.
Hotărârea de Guvern care reglementează Legea asocierii prevede ca grupurile de producători să beneficieze, pe o perioadă de maximum cinci ani, de sprijin financiar de 10% din valoarea producţiei comercializate şi ajutor financiar acordat direct, care să acopere 75% din valoarea investiţiilor eligibile. De exemplu, ei trebuie să folosească banii pentru investiţii în depozite de păstrare a produselor.
Moţ spune că pentru a putea acoperi investiţia în hala de depozitare de circa 1.000 de me