Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Suedia, Franţa şi SUA sunt destinaţiile cele mai dorite pentru studiu. Peste 10.000 de tineri dornici să plece în străinătate au fost prezenţi în ultimele două săptămâni la cele trei mari târguri pentru studii peste hotare, evenimente desfăşurate în Capitală.
QS World MBA Tour, Riuf şi World Education, cele trei mari târguri pentru studii în străinătate ce abia s-au încheiat, au înregistrat anul acesta un număr record de vizitatori. Elevii din clasele terminale şi studenţii care vor să urmeze o facultate, un masterat sau un doctorat în afară sunt aproape de două ori mai numeroşi ca anul trecut.
Marea Britanie, preferată pentru finanţări
Cristina Farcaş, consilier educaţional în cadrul Integral Programe Educaţionale, a explicat, pentru „Adevărul de Seară“, că cea mai dorită ţară de către tinerii români pentru studii este Marea Britanie, datorită posibilităţilor de finanţare.
„Deşi taxa de şcolarizare este mai ridicată ca în alte ţări europene, există împrumuturi de la stat pentru cei care vor să urmeze studii de licenţă. Când studentul va câştiga peste 15.000 de lire pe an trebuie să restituie banii, într-un sistem de rate, în decursul a 25 de ani. Dacă studentul respectiv se întoarce în România după absolvire va trebui să aibă un salariu de peste 6.000 de lire pentru a restitui banii“, a spus Farcaş.
Astfel, dacă tinerii care au obţinut împrumutul britanic vor avea un salariu mai mic de aceste plafoane nu vor mai da banii înapoi. Potrivit celui mai recent raport al Romanian International University Fair, peste 50% din elevii şi studenţii români preferă ca destinaţie de studiu Marea Britanie.
Olanda şi ţările nordice, mai accesibile
O altă ţară pentru care studenţi au predilecţie este Olanda, pentru că aici taxele de şcolarizare la o universitate de stat sunt mai mici de 2.000 de euro, iar tiner