Reprezentanţii a 14 state din regiunea Dunării s-au întâlnit luni, la Bucureşti, la reuniunea care încheie procesul de reflecţie asupra Strategiei Dunării, un document ce va întări cooperarea dintre ţările riverane fluviului. La reuniune a participat şi preşedintele CE, Jose Barroso. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi explică la RFI care sunt ambiţiile Strategiei Dunării.
Reprezentanţii a 14 state din regiunea Dunării s-au întâlnit luni, la Bucureşti, la reuniunea care încheie procesul de reflecţie asupra Strategiei Dunării, un document ce va întări cooperarea dintre ţările riverane fluviului.
La reuniune a participat şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.
Într-un interviu pentru RFI România, Luca Niculescu l-a întrebat pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi (audio) ce se va întâmpla la această întâlnire şi care sunt ambiţiile Strategiei Dunării. Reuniunea de la Bucureşti e cel mai important moment politic de lansare a strategiei. Înainte de primul Război Mondial, Dunărea a fost artera fluvială principală a continentului. Acum trebuie să redevină o punte între Europa occidentală şi noua Europă emergentă. Strategia Dunării completează un set de instrumente de politici regionale, care sporesc profiul geopolitic al regiunii din care facem parte : o regiune ignorată, izolată decenii de-a rândul, în spatele Cortinei de Fier, care a intrat în marea dinamică europeană şi care are cel mai mare potenţial de creştere pentru următoarele decenii. Împreună cu Sinergia Mării Negre, cu Parteneriatul Estic şi cu viitorul Parteneriat de modernizare UE-Rusia, putem să adăugăm în această "cutie cu scule" şi Strategia Dunării. Vor exista patru piloni ai Strategiei, care acoperă toate domeniile de activitate, ce pot susţine dezvoltarea economică şi lansarea de noi programe pentru comunităţile locale, de la modernizarea şenalului navigabil al Dunării ş