În Franţa, sindicatele se reunesc luni, 8 noiembrie, pentru a căuta noi strategii de luptă împotriva reformei sistemului de pensii, în contextul în care legea a fost deja votată în Parlament. Sindicatele franceze par însă divizate în acest moment, mai ales că ultima zi naţională de protest, de sâmbătă nu a reunit foarte mulţi manifestanţi.
În Franţa, sindicatele se reunesc luni, 8 noiembrie, pentru a căuta noi strategii de luptă împotriva reformei sistemului de pensii, în contextul în care legea a fost deja votată în Parlament.
Sindicatele franceze par însă divizate în acest moment, mai ales că ultima zi naţională de protest, de sâmbătă nu a reunit foarte mulţi manifestanţi.
"Prea multe manifestaţii pot reduce la tăcere această redutabilă armă, care este dreptul de a manifesta", spun într-adevăr unii lideri sidicali. Sâmbătă, 6 noiembrie, numărul manifestanţilor a fost într-adevăr mult mai mic decât la precedenta mobilizare de pe 28 octombrie : autorităţile au avansat cifra de 375 de mii de manifestanţi în toată Franţa, faţă de 560 de mii la sfârşitul lunii octombrie.
După opt acţiuni de acest gen, în numai două luni, francezii par într-adevăr puţin obosiţi şi nu mai ies cu acelaşi entuziasm în stradă, deşi sondajele arată că 70% din populaţie sprijină mişcarea de protest.
Sondajele pun în lumină, însă, o atitudine care ar putea părea contradictorie, pentru că în acelaşi timp, 64% dintre francezi consideră că trebuia o reformă pentru salvarea sistemului de pensii şi că în ziua de azi, chiar trebuie lucrat ceva mai mult, eventual până la vârsta de 65 de ani. Ceea ce nu înseamnă că bătălia socială în Franţa va înceta, în această privinţă toate sindicatele sunt de acord.
O nouă zi de mobilizare inter-profesională se anunţă pentru săptămâna dintre 22 şi 26 noiembrie, dar marea întrebare acum este : ce se poate imagina ca formă de acţiun