Decizia Fed de a injecta bani în economie a determinat o creştere a preţului metalului preţios până la un nou maxim istoric
Preţul aurului a ajuns vineri la un nou maxim istoric, de aproape 1.400 dolari pe uncie, pe fondul deciziei Rezervei Federale a Statelor Unite de a continua să injecteze bani în economie, care ar putea determina presiuni inflaţioniste, scrie Reuters.
Cea mai bună evoluţie săptămânală din mai
Preţul metalului preţios a avansat cu aproape 3 puncte procentuale, săptămâna trecută, având cea mai bună evoluţie săptămânală din mai.
Aurul a înregistrat un nou record, cu toate că dolarul a avansat vineri cu aproape 1%, majorare susţinută de datele privind numărul de locuri nou-înfiinţate în America, în luna octombrie, care arată, potrivit economiştilor, că economia Statelor Unite şi-ar putea reveni.
Evoluţia dolarului este ignorată
"Investitorii în aur ignoră evoluţia dolarului, fiind mult mai atenţi la deciziile Fed", a declarat Jeff Pritchard, broker în cadrul Altavest Trading, adăugând că acţiunile Rezervei Federale pun presiuni pe inflaţie. "Nici nu se pune la îndoială că inflaţia va fi o problemă, la un moment dat. Însă, acum, dacă vrei să ai profit, pieţele de mărfuri şi de acţiuni sunt cele care îţi pot aduce acest lucru", a explicat acesta.
Preţul aurului pe piaţa spot a crescut vineri cu 0,2%, la 1.394,3 dolari uncia, în timp ce preţul pe contractele futures cu livrare în decembrie au atins un record de 1.397,8 dolari pe uncie.
Dolarul a crescut vineri cu 1%
Tom Kendall, analist la Credit Suisse, este de părere că avansul aurului pe fondul unui dolar puternic arată cât de mare este cererea de aur.
"Există multe moduri în care decizia Fed afectează evoluţia preţului aurului. Una este legată de aşteptările majorării inflaţiei, iar cea de-a doua este