După ce la periferia Băii Mari au apărut, de-a lungul timpului, mai multe cartiere ilegale ale romilor, autoritatea publică locală a renunţat până în primăvară la demolări. Totuşi, din cauza reclamaţiilor venite din partea cetăţenilor din cartierul Ferneziu, care s-au plâns că după lăsarea serii comunitatea de romi din zonă, care a luat proporţii în ultima vreme tocmai din cauza toleranţei autorităţilor, le dă un sentiment de nesiguranţă, viceprimarul Mircea Dolha a anunţat că tot ceea ce s-a construit acolo după „recensământul" din luna aprilie va fi demolat. De altfel, chiar în primele zile de la apariţia Poliţiei Comunitare Baia mare, un poliţist a fost agresat de ţiganii din zona Ferneziu.
Reacţie dură
"Aceasta stare de fapt nu mai poate continua şi vom face în aşa fel ca oamenii să se simtă în siguranţă. Cei care au pus stăpânire pe această zonă o încurca rău de tot", a menţionat Dolha. Localnicii susţin că sunt furaţi şi agresaţi frecvent de romi, iar directorul executiv al Poliţiei Comunitare, Gheorghe Popa, a decis să facă un sediu chiar în incinta şcolii din cartier pentru a putea interveni mai prompt. Colibele romilor care au fost construite ilegal înainte de aprilie 2010 vor rămâne, însă celelalte vor fi demolate chiar din această săptămână, a anunţat viceprimarul Băii Mari. "Trimitem Corpul de Control şi casele construite ilegal după luna aprilie vor fi rase, coliba jos!", a mai precizat Mircea Dolha.
La periferiile Băii Mari există mai multe „cartiere" ilegale, unde, din cauza toleranţei autorităţilor locale, s-au stabilit importante comunităţi de romi, unele care conţin sute de persoane.
După ce la periferia Băii Mari au apărut, de-a lungul timpului, mai multe cartiere ilegale ale romilor, autoritatea publică locală a renunţat până în primăvară la demolări. Totuşi, din cauza reclamaţiilor venite din partea cetăţenilor din cartie