Noile prevederi din legea privind colectărea deşeurilor din echipamentele electrice şi electronice (DEEE), adoptată de guvern pe 13 octombrie, elimină utilizarea buy-backului (prin care primeşti reducere la un produs electronic nou, dacă îl predai pe cel vechi magazinului), a declarat, astăzi, ministrul mediului Laszlo Borbely.
“Avem noi prevederi privind colectarea DEEE-urilor. Acesta este un domeniu aflat în responsabilitatea autorităţilor locale care sunt obligate să colecteze de la populaţie DEEE-uri, cel puţin o dată pe trimestru. De asemenea, autorităţile trebuie să asigure existenţa şi funcţionarea a cel puţin un punct de colectare a DEEE la 50.000 de locuitori, dar nu mai puţin de un punct de colectare în fiecare locali tate”, a subliniat ministrul Mediului şi Pădurilor.
Citiţi AICI mai multe despre schimbările pe care le aduce noua lege.
O altă noutate este aceea că, în cazul furnizării unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii sunt obligaţi să preia DEEE în aceleaşi condiţii precum cele de livrare a produsului nou, în sistem unul la unul, fără a solicita plata, dacă echipamentul este de tip echivalent şi a îndeplinit aceleaşi funcţii ca şi echipamentul nou furnizat.
Sumele colectate de organizaţiile colective de la producători vor fi folosite exclusiv pentru finanţarea operaţiunilor de colectare, manipulare, transport, tratare, valorificare şi eliminare nepoluantă a DEEE provenite de la gospodăririle particulare şi pentru finanţarea campaniilor de educare şi informare a consumatorilor. “Practic această prevedere elimină utilizarea buy-back-ului, pentru că prin enumerarea destinaţiei banilor colectaţi se exclude posibilitatea introducerii altor categorii de cheltuieli. De asemenea, creează condiţii egale pentru organizaţiile colective în ceea ce priveşte colectarea DEEE”, a mai spus ministrul.
În acest context, m