Un raport al OCDE situează ţara noastră pe locul 4 în lume din punct de vedere al deschiderii faţă de investiţiile străine directe, în timp ce Spania este şi ea între primele din clasament, pe locul 7.
Un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) care evaluează deschiderea spre Investiţiile Străine Directe a ţărilor situează Spania între primele zece ţări din lume cu cele mai "deschise" economii. Concret, Spania se situează pe locul şase între statele membre., scrie Adevarul.es.
Dosarul poartă titlu de "OECD's FDI Restrictiveness Index: 2010 Update" şi măsoară deschiderea faţă de investiţiile străine a statelor membre, precum şi a principalelor economii emergente. În total sunt analizate 44 de state şi Spania este pe locul 7 la general şi pe locul 6 în rândul statelor membre OCDE.
Raportul analizează obstacolele pentru investiţiile străine directe prin intermediul a patru mari indicatori: restricţiile la participarea de capital, necesitatea obţinerii sau nu a aprobărilor administraţiei pentru realizarea investiţiei, eventualele obstacole puse muncitorilor străini sau alte restricţii. Aceşti patru indicatori au fost studiaţi în 22 de sectoare economice ale fiecărei ţări.
China, Rusia sau Mexic, între economiile cele mai neprietenoase pentru investiţiile străine
Spania prezintă punctaj maxim la trei din cei patru indicatori şi înregistrează restricţii doar la participarea de capital. Acest lucru se datorează limitărilor din sectoarele transporturilor, mediilor de comunicaţie şi serviciilor de afaceri (consultanţă, audit etc.) şi, în mai mică măsură, în domeniul serviciilor financiare (bănci, companii de asigurare etc.).
Studiul arată că ţările aparţinând OCDE sunt cele care au cea mai mare deschidere faţă de investiţiile străine. Primul loc al clasamentului este ocupat de Luxemburg, urmat de Olanda, Portug