Polonia a respins ideea constituirii unui grup informal - denumit G6 - care să cuprindă cele mai puternice state din UE, scrie Financial Times.
"Eu aş evita încadrarea oficială a statelor în anumite categorii. Există deja prea multe distincţii care complică relaţiile dintre state. Ţările membre care nu ar face parte din grup s-ar simţi excluse şi ofensate", susţine ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski.
Propunerea pentru instituirea unui astfel de grup a fost lansată de ministrul de externe italian Franco Frattini şi are ca scop reechilibrarea balanţei puterii pe continent. Din acest grup ar urma să facă parte Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie şi Polonia.
Anunţul ministrului italian a fost făcut după summitul de la Deauville, unde liderii Franţei şi Germaniei au ajuns la un compromis pentru a se renunţa la impunerea automată de sancţiuni ţărilor predispuse la excese financiare. Astfel, liderii politici vor avea în continuare puterea de a decide impunerea sancţiunilor.
Polonia este al şaselea stat din UE după mărime, cu o populaţie de 38 de milioane de locuitori şi ar fi singurul stat din Europa Centrală care ar face parte din G6. Însă liderii de la Varşovia se simt mai apropiaţi de ţările din nordul continentului, cu care împărtăşesc politică de prudenţă fiscală promovată de Germania, decât de celelalte state membre din sud, mult mai predispuse derapajelor economice.
Totuşi, Polonia susţine anexarea unor amendamente tratatului de la Lisabona în schimbul concesiilor acordate ţărilor care şi-au reformat sistemele de pensii, avantaje care ar permite oficialilor de la Varşovia să reducă deficitul bugetar şi datoria publică. "Trebuie să existe stimulente pentru cei ce sunt responsabili", adaugă Sikorski.
Polonia a respins ideea constituirii unui grup informal - denumit G6 - care să cuprindă cele mai puternic