În anul 2010, România va primi, estimativ, 4,5 miliarde de dolari de la românii plecați în străinătate, se arată într-un raport al Băncii Mondiale publicat astăzi.
Suma pare impresionantă dacă o raportăm la banii care intrau în țară în 2003 (124 de milioane de dolari), dar este aproximativ la jumătate față de anul 2008 (9,3 miliarde de dolari) și cam la același nivel cu suma de anul trecut (4,9 miliarde).
Numărul de români care muncesc în afara granițelor țării este de aproximativ 2,7 milioane de persoane, reprezentând 13,1% din populația țării.
Unde pleacă românii când pleacă?
În ceea ce privește statele în care muncesc românii, topul este dominat de Italia și Spania, urmate de Ungaria.
Israelul este pe locul 4, în timp ce Statele Unite sunt pe cea de-a cincea poziție, urmate de Germania, Canada, Austria, Franța și Marea Britanie.
În schimb, România are 0,6% din populație formată din imigranți, proveniți din Moldova, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Siria, Ungaria, Grecia, Turcia, Italia, Germania.
Tot mai mulți oameni muncesc în afara țării de origine
Volumul de bani trimişi de emigranţi în ţările lor de origine a crescut în 2010, în pofida crizei, pentru a atinge 325 de miliarde de dolari (plus 6 la sută), primii destinatari fiind India, China, Mexic, Filipine şi Franţa.
Potrivit previziunilor acestui studiu, acest flux urmează încă să crească la 6,2 la sută în 2011 pentru a reprezenta 346 de miliarde de dolari şi la 8,1 la sută în 2012 la 374 de miliarde de dolari. În 2009, volumul acestor transferuri s-a ridicat la 5,5 la sută.
În valoare, India, a doua ţară ce are cei mai mulţi dintre resortisanţi lucrând în străinătate (11,4 milioane de emigranţi) după Mexic (11,9 miloane), primeşte cei mai mulţi bani de la emigranţii săi, adică 55 de miliarde de dolari.
China primeşte 51 de miliarde, Mexic