Mai multe feţe bisericeşti din Italia, Norvegia, Bulgaria şi Estonia se află în Craiova în aceste zile, pentru un schimb de experienţă. Acţiunea, iniţiată de Facultatea de Teologie, urmăreşte ca preoţii de la ţară să-şi însuşească metode noi de a sluji în satul unde îşi au parohia.
Atelierul face parte din proiectul "Metode Interculturale de Dezvoltare Comunitară", fiind organizat de Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, în parteneriat cu alte patru instituţii europene de învăţământ superior – Facultatea de Teologie a Universităţii „St. Kliment Ochridsky” din Sofia (Bulgaria), Europe Direct-Carrefour Europeo Emilia (Italia), Institutul Teologic al Bisericii Evanghelice Luterane Estoniene (Estonia) şi Şcoala Norvegiană de Teologie din Oslo (Norvegia).
Acţiunea îi vizează pe preoţii de la ţară
"Preoţii participanţi vor avea ocazia să facă schimb de informaţii şi de experienţă cu privire la cele mai bune practici în activitatea pastoral-misionară de îmbunătăţire a vieţii membrilor comunităţii lor şi să construiască o strategie comună de dezvoltare comunitară care să fie compatibilă şi aplicabilă tuturor comunităţilor şi regiunilor europene vizate de proiect", se precizează pe site-ul Patriarhiei Române. Acţiunea îi vizează pe preoţiidin "zonele rurale defavorizate" şi are ca scop să "contribuie la procesul de dezvoltare a comunităţilor în care aceştia activează", după cum se specifică pe site-ul Patriarhiei.
"Li se pare că ştiu să slujească mai bine?"
Întrebaţi ce părere au despre acest proiect, mai mulţi preoţi din Oltenia au respins categoric această idee, pe motiv că "ne-au ales pe noi, tocmai din satele sărace, unde abia câştigăm cât să trăim de pe-o zi pe alta. De ce nu se duc cei de la oraş? Li se pare că ştiu să slujească mai bine, că au mai mult har?! Mai bine mai marii Bisericii ar veni să vadă cum trăim