Uniunea Europeană se va dota cu un mecanism permanent de ieşire din criză, dar preşedintele eurogrupului, Jean-Claude Juncker nu crede că băncile vor cotiza la acest mecanism, cum ar dori Germania. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Uniunea Europeană se va dota cu un mecanism permanent de ieşire din criză, dar preşedintele eurogrupului, Jean-Claude Juncker nu crede că băncile vor cotiza la acest mecanism, cum ar dori Germania.
Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Subiectul a fost deja dezbătut de şefii de stat şi de guverne la sfârşitul lunii octombrie, când Germania propunea ca şi băncile să fie asociate acestui proiect.
Jean-Claude Juncker, audiat luni de Comisia Monetară a Parlamentului European nu crede însă că acest lucru este posibil, întrucât el ar însemna implicarea sistematică a băncilor private în operaţiunea de salvare a unei ţări aflate în dificultate.
Jucker este de acord că o implicare a sectorului privat este de dorit, ca şi o asociere a FMI-ului, dar ideea Germaniei nu este binevenită, întrucât ea ar alunga investitorii din zona euro.
Investiţiile ar fi astfel şi mai sărace în ţările aflate în dificultate, realitate cu care se confruntă deja Grecia şi Portugalia.
Jean-Claude Juncker este însă de acord cu ideea sancţiunilor automate, care s-ar aplica fie şi preventiv unei ţări nedisciplinate pe plan bugetar, întrucât această metodă ar salva de la o potenţială catastrofă ţări care s-ar afla în situaţia Greciei.
Şefii europeni de stat şi de guverne se vor reuni la jumătatea lunii decembrie, la Bruxelles, pentru a aproba includerea în Tratatul comunitar a mecanismului permanent de ieşire din criză, care ar deveni operaţional în iulie 2013.
Până atunci, Uniunea Europeană beneficiază de un mecanism temporar, dotat cu un fond în valoare de şase sut