Măsurile sunt prevăzute în Codul Fiscal şi ar putea fi adoptate de toate administraţiile locale. Timişoara şi Deva deja le-au introdus
În 2011, bucureştenii cu mai multe case ar putea plăti impozite majorate cu până la 300 la sută iar pentru maşinile puternice acesta se va dubla - conform unui proiect de hotărâre al Consiliului General.
Taxele şi impozitele rămân neschimbate pentru bucureştenii care au doar o casă în proprietate, au închiriat un loc de parcare sau deţin un autoturism cu o capacitate a motorului de până în 2000 centimetri cubi.
Impozitul pentru patru sau mai multe case creşte cu 300 la sută
De la anul, bucureştenii care deţin în proprietate două case ar putea plăti un impozit majorat cu 65% faţă de cel datorat pentru o singură proprietate. În acest an, supraimpozitarea pentru cei care au în proprietate o a doua locuinţă este de 15%. Pentru a treia proprietate, impozitul se va majora cu 150% faţă de cel plătit pentru o singură proprietate, ceea ce va însemna o majorare de 50% faţă de cel plătit în 2010. Bucureştenii cu patru sau mai multe locuinţe vor plăti un impozit majorat cu 300% faţă de cel pentru o singură casă. În 2010, pentru această categorie de proprietari, supraimpozitarea este cuprinsă între 75 şi 100%.
Pentru imobilele dobândite în urma succesiunilor nu se plătesc impozite majorate.
Valoarea impozabilă a clădirilor se ajustează cu coeficientul de corecţie corespunzător zonei. Pentru zona A, acesta este de 2,6, pentru zona B de 2,5, pentru zona C de 2,4, iar pentru zona D de 2,3. Aceşti coeficienţi au rămas la fel ca cei din 2010.
Vor beneficia de o reducere de 20% clădirile care au o vechime de peste 50 de ani şi de 10% - cele care au o vechime cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Sunt scutite de la plata impozitului clădirile clasate ca monument istoric, de arhitectură, cele restituite în baza