Nu, nu e nicio figură de stil. Nu e vorba de sensul de argou, în care termenul ”penal” desemnează o persoană jenantă, penibilă, ci chiar de sensul legal. Și nu e vorba de un caz izolat. Ci de cazuri pe bandă rulantă. Unii au dosar penal și au ajuns în faza de judecată, alții chiar au condamnări definitive. Pentru infracțiuni grave, aflate în legătură directă cu funcția publică deținută, cum sunt traficul de influență și darea/primirea de mită.
Cazul fostului primar de Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, e anecdotic. După ce a fost condamnat definitiv a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului! Partidul nu doar că nu s-a dezis de mita pe care a primit-o, dar l-a și premiat onorific! Pentru că, deși propunerea a venit în urma unei așa-zise inițiative civice (cu toate că în strângerea semnăturilor de susținere au asudat din greu ”voluntarii” partidului), votul a fost dat de consilierii locali ai PDL. Legea (regulamentul intern care interzice acordarea unui asemenea titlu unui condamnat penal) ori bunul-simț nu au nicio relevanță atunci când e vorba de susținerea unui membru de partid care ”a dat de greu”.
Antonie Solomon, primarul suspendat al Craiovei (tot pentru luare de mită), a fost votat aproape în unanimitate (97%) ca șef al filialei locale a PDL. Gheorghe Falcă, primarul Aradului trimis în judecată de DNA, pentru aceeași ”boală profesională” – primire de mită – , este anunțat de Elena Udrea ca unul dintre candidații cu șanse majore la câștigarea șefiei PDL! Pe lângă aceștia, Bogdan Cantaragiu, șef al organizației PDL Sector 1 București, trimis în judecată pentru trafic de influență în dosarul lui Dan Păsat, pare o simplă victimă colaterală.
Nonșalanța cu care penalii sunt susținuți de partid (și să nu se creadă că PSD și PNL stau mai bine – penalii lor sunt într-un oarecare con de umbră doar pentru că nu sunt în acest moment la putere) ar