Sărăcia e necruţătoare cu perspectivele copiilor din familii care nu-şi permit să-i dea la şcoală. Câteva organizaţii neguvernamentale oferă soluţii pentru cei mai ambiţioşi dintre ei. Sprijinul financiar şi cel emoţional pot transforma în „prinţi“ copiii care au avut ghinionul să se nască „cerşetori“.
Florin Petrachi este pictor. Un artist în devenire, spune el. La 22 de ani, este în anul I de master la facultatea de arte plastice din Iaşi şi în anul I la teologie, la secţia de artă sacră. La începutul lunii octombrie a expus la Salonul Internaţional Artis din Bucureşti. „Mă gândeam eu acum trei ani că o să ajung în Bucureşti, într-o expoziţie colectivă, şi că o să pregătesc o expoziţie personală?"
În urmă cu trei ani, Florin a devenit unul dintre cei aproximativ 80 de bursieri ai fundaţiei Blue Heron, care, din 2005 până în prezent, ajută tinerii orfani, abandonaţi sau cu o situaţie materială foarte dificilă. Pictorul spune că-i datorează totul Ştefaniei Magidson, preşedintele fondator al Fundaţiei Blue Heron.
Magidson s-a născut în România, a emigrat în SUA în 1983, la vârsta de 15 ani, iar în 2002 a pus bazele unei fundaţii prin intermediul căreia şi-a dorit „să dea mai departe" mulţumirea de care avea parte în viaţa personală. S-a întors în România, ţară de care a rămas mereu legată, a vizitat orfelinate, iar în primii doi-trei ani, fundaţia a avut mai multe programe pentru copii. În 2005 însă, după ce a analizat statisticile naţionale, a găsit o nişă aproape ignorată de autorităţi şi de celelalte organizaţii neguvernamentale.
Campionii din Educaţie şi-au primit premiile
Bursieră de 40.000 de euro, fără loc de muncă în ţară
Programul de batjocorire a tinerilor cercetători
Cum îşi tratează România viitorul: Guvernul i-a plătit unui tânăr un master de 70.000 de euro, l-a chemat acasă şi apoi l-a restructurat
Cop