Fostul preşedinte american susţine, în cartea sa de memorii, că atacarea Londrei a fost preîntâmpinată de folosirea simulării înecului
Controversata simulare a înecului - metodă de tortură despre care se crede că a fost aplicată inclusiv unor suspecţi de terorism "plimbaţi" pe teritoriul României de către CIA - "a dus la salvarea de vieţi". Aceasta este opinia fostului preşedinte al SUA, George W. Bush, potrivit cărţii sale de memorii "Decision Points".
Fragmente din volumul care apare, zilele acestea, în librării din întreaga lume au fost publicate în presa britanică, arătând convingerea lui Bush că a luat cele mai bune decizii. "Trei persoane au fost supuse la tehnica simulării înecului şi cred că decizia a dus la salvarea unor vieţi", a declarat fostul preşedinte într-un interviu pentru cotidianul The Times.
Oficial, guvernele britanice ale ultimilor ani au condamnat această metodă de interogare, dar BBC News Online arată că, potrivit lui Bush, aplicarea lor a dus la "salvarea de vieţi în rândul britanicilor". El a admis că a permis simularea înecului, pentru a obţine informaţii de la Khalid Sheikh Mohammed, membrul al-Qaida care a organizat atacurile de la 11 septembrie 2001.
În volumul său, Bush scrie că interogatoriile "dure" ale agenţilor CIA "au contribuit la dejucarea unor comploturi ce aveau drept scop atacuri la misiuni diplomatice americane din străinătate, la aeroportul Heathrow şi în Canary Wharf (cartier de afaceri - n.r.) din Londra, precum şi mai multe obiective din Statele Unite".
Fostul preşedinte (64 de ani) este conştient de cât de impopular este în Regatul Unit (UK), dar nu se teme de judecata istoriei. "Nu contează cum mă privesc oamenii în Marea Britanie. Pur şi simplu nu mai contează. Şi sincer, câteodată, nu conta nici atunci", a declarat Bush pentru The Times.
Blair putea alege să nu fie "pudelul lui Bush"