Anunţul Rezervei Federale că va injecta 600 de miliarde de dolari în piaţă pentru stimularea economiei SUA a dus la majorarea preţului petrolului. Recenta depreciere a monedei americane ar putea determina preţul ţiţeiului să depăşească 90 de dolari pe baril, lucru care nu s-a mai întâmplat de peste doi ani.
Preţul petrolului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni
Rezervele de ţiţei ale României se vor epuiza în următorii 14 ani
Primele efecte ale planului de stimulare a economiei prezentat săptămâna trecută de oficialii americani au început să apară, informează CNN. Decizia Rezervei Federale, banca centrală a Statelor Unite, de a tipări 600 de miliarde de dolari cu care să cumpere apoi bonuri de Trezorerie până în iunie, asigurând un flux bogat de lichidităţi în piaţă, a început deja să se reflecte în preţul petrolului. Ieri, cotaţiile pentru un baril de ţiţei fluctuau în jurul valorii de 87 de dolari pe bursele americane.
NICIO SURPRIZĂ
Analiştii sunt de părere că, în viitorul apropiat, preţul petrolului ar putea depăşi pragul de 90 de dolari pe baril, nivel ce nu a mai fost atins de mai bine de doi ani. Tendinţa se va observa şi pe bursele europene.Preţul ţiţeiului de tip brent (tranzacţionat pe bursa londoneză) ar putea şi el depăşi 90 de dolari pe baril. Efectul nu reprezintă o surpriză pentru analişti. Francisco Blanch, şeful cercetărilor privind bunurile la Bank of America Merrill Lynch, una dintre cele mai mari instituţii financiare din lume, declara pentru „Financial Times" la începutul acestei luni că un program de stimulare a economiei americane cu o valoare de peste 500 de miliarde de dolari va împinge preţul petrolului peste acest prag.
La nivel mondial, preţul petrolului este exprimat în dolari, iar recenta depreciere înregistrată de moneda americană înainte de anunţul oficialilor Rezerv