De mic şi-a dorit să aibă grijă de oameni. Iar pentru asta s-a făcut asistent medical. În timp, şi-a dat seama că are calităţile unui lider sindical.
„Eram pe băncile şcolii când mi-am propus să devin asistent medical. Chiar de-atunci îmi doream să-mi ajut semenii, aşa că m-am pus serios cu burta pe carte şi am început să învăţ biologie şi anatomie", mărturiseşte Mircea Ciocan.
După finalizarea studiilor din învăţământul primar, pe care le-a realizat la Liceul de Artă, acesta a urmat cursurile Liceului Sanitar din Baia Mare. „În timpul practicii, am fost dus la Spitalul Judeţean Baia Mare, unde am învăţat cum să am grijă de bolnavi. Cel mai mult m-a impresionat baia de arşi, unde aveam ocazia să urmăresc evoluţia bolnavilor. Acolo este un procedeu mai amplu şi mai elaborat, iar asta mi-a plăcut cel mai mult", îşi aminteşte Mircea Ciocan.
A lucrat în mai multe secţii
Imediat după absolvirea liceului, Mircea Ciocan s-a angajat ca asistent medical în cadrul Spitalului din Sigetu Marmaţiei. Timp de 20 de ani, acesta a fost, pe rând, asistent medical la secţiile Psihiatrie, Chirurgie şi Ortopedie. Aici, a avut ocazia să-şi pună în practică tot ce învăţase la Liceul de Artă, şi asta deoarece putea să lucreze în gips. „În timpul şcolii eram pasionat de grafică şi ceramică, iar în 1990, când am început să lucrez la secţia Ortopedie, mi-am îndeplinit şi o mică dorinţă: aceea de a lucra mulaje din gips. Aşa, am avut ocazia să îmi exersez talentul", explică Mircea Ciocan.
Fondatorul sindicatului Pro Sana
În cei 20 de ani de activitate, Mircea Ciocan a demonstrat profesionalism şi abilităţi de lider. Odată cu izbucnirea unui scandal colectiv de muncă, el a fost ales de personalul Spitalului din Sighetu Marmaţiei ca lider sindical, pentru a le apăra drepturile. „Era o problemă extrem de importantă la acea vreme. E