Cuneo este locul de obârşie al trufelor albe, cel mai scump aliment de pe Pământ. Aici se produc unele dintre cele mai bune vinuri roșii din Italia. De curând am fost invitat în Italia, la cel de-al VIII-lea Forum Media Internaţional pentru Protecţia Naturii, organizat de Asociaţia GreenAccord.
Conferinţa s-a desfăşurat la Cuneo (Côni în piemonteză), capitala provinciei cu acelaşi nume din nord-vestul Italiei. Într-una dintre pauzele conferinţei am vizitat pe cont propriu acest oraş fortificat, vechi de 900 de ani, cunoscut astăzi mai ales pentru arhitectura sa renascentistă, a cărei principală caracteristică o reprezintă cei opt kilometri de galerii şi arcade de‑a lungul cărora se găsesc ateliere meşteşugăreşti, anticariate, cofetării şi cafenele.
Situat la poalele Alpilor maritimi, la egală distanţă (circa 90 de kilometri) de Torino şi de Nisa (în Franţa), Cuneo are o formă unică, ascuţită („cuneo" înseamnă „vârf" în italiană), fiind construit pe platoul aflat la confluenţa râurilor Gesso şi Stura di Demonte. Poziţionat în dreptul trecătorilor care coboară de peste munte din Franţa, a avut de-a lungul secolelor un rol de pază pe care şi l-a îndeplinit cu succes (până la războaiele napoleonice), rezistând tuturor asediilor la care a fost supus de francezi între 1515 şi 1741, fapt care i-a atras denumirea de „oraşul celor şapte asedii".
Cuneo este şi capitala „celei mai franceze provincii italiene", totodată una dintre cele mai mari din Italia, motiv pentru care i se mai spune şi „la granda" („cea mare"). Provincia Cuneo face parte din regiunea Piemont, ce a jucat un rol-cheie în unificarea Italiei. De altfel, Torino, capitala Piemontului, a fost şi prima capitală a Italiei unite - urmată mai târziu de Florenţa, şi acum de Roma.
Podul de acces în Cuneo, cu Alpii Maritimi în fundal
Datorită poziţiei sale geografice exce