Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), nu a venit nici la termenul de luni, 8 noiembrie, al procesului în care este acuzat de abuz în serviciu împotriva intereselor publice. Degeaba l-au căutat jandarmii pentru a-i transmite înştiinţarea de prezentare în faţa instanţei, deoarece şeful CJC nu a fost de găsit. Potrivit avocatului său, Marius Mocanu, acesta nu este în localitate.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au precizat în rechizitoriul cauzei că, în perioada mai - iulie 2008, Nicuşor Daniel Constantinescu nu şi-a îndeplinit îndatoririle, apreciind că preşedintele CJC a refuzat constant, din rea-credinţă, să execute obligaţiile de plată ce rezultau din Memorandumul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Reabilitarea reţelei de canalizare şi a facilităţilor de epurare a apelor uzate în Constanţa" şi contractul de execuţie a lucrărilor referitoare la investiţia „Conducte de descărcare în mare pentru Staţiile de epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud". În baza documentelor menţionate, Consiliul Judeţean Constanţa era obligat să co-finanţeze în proporţie de 21% investiţia, în calitate de beneficiar local al acesteia. Autorităţile susţin că refuzul de a plăti a prejudiciat SC RAJA SA Constanţa şi a afectat bunul mers al investiţiei. Lucrările au fost temporar suspendate, constructorul a cerut penalităţi şi alte cheltuieli rezultate din pricina întârzierilor. Valoarea totală a acestor penalităţi şi cheltuieli suplimentare este de 1.006.658,97 euro, reprezentând prejudiciu în dauna RAJA Constanţa.
Martori şi păreri
Directorul general al RAJA, Felix Stroe, ne-a declarat luni că societatea pe care o reprezintă s-a constituit parte civilă în proces împotriva Ministerului de Finanţe. „Este un proces care are ca obiectiv stabilirea vinovaţilor cu privire la un prejudiciu de un milion de euro la RAJA Co