Iulia, diagnosticată în urmă cu şase ani cu cancer, este unul dintre copii care au reuşit să învingă boala. Acum, la 18 ani, Iulia se consideră o norocoasă şi este fericită ca a trecut de această etapă dificilă a vieţii ei.
Iniţial, ea a fost diagnosticată cu anemie de medicul de familie, dar după 20 de zile de tratament pentru această boală, starea i s-a agravat şi a ajuns la spital.
Aici i s-a pus diagnosticul corect şi a început tratamentul pentru cancer cu citostatice. S-a simţit bine o perioadă după care a început să aibă probleme şi a fost nevoită să facă o operaţia chiar în ziua în care a împlinit 17 ani.
Viaţa ei nu a mai fost la fel decât a aflat că are cancer, în acel moment fata a încetat să se mai simtă ca un copil normal pentru că devenise diferită. Tratamentul a fost dureros şi costisitor, iar efectele lui se resimt încă. Iulia spune că nici măcar nu poate să mănânce ca un copil de vârsta ei pentru că trebuie să respecte un regim alimentar special.
„Pe mine m-a maturizat foarte mult această experienţă şi cred că lucrul care m-a motivat este faptul că ştiu un lucru: speranţa moare ultima”, spune Iulia.
Deşi lupta cu boala a fost un chin pentru ea, Iulia nu a renunţat niciodată şi îi sfătuieşte pe copii care au cancer şi pe părinţii lor să facă la fel. Ea îi indeamnă pe copii diagnosticaţi cu cancer să lupte pentru viaţa lor şi să nu renunţe la speranţă nici măcar atunci când medicii sunt pesimişti.
Urmărirea simptomelor, cea mai bună armă împotriva cancerului
Cancerul este a doua cauză de deces la copii, iar în România 500 de micuţi sunt afectaţi în fiecare an de această boală. Un rol crucial în depistarea cancerului o au părinţii care trebuie să acorde importanţă oricărei schimbări în starea de sănătate a copilului.
„Orice semn trebuie analizat de medici şi de părinţi, iar oncologii trebuie să ia