Nicolae Meseşan, tehnician criminalist, a obţinut brevetul pentru banda metrică şi mai urmează să primească încă unul. Este curtat de autorităţile din Ungaria, SUA sau Israel, dar în România inovaţia lui nu prea e băgată în seamă
"Nu vreau să fac tam-tam, dar în criminalistică rar obţii recunoaşterea unei invenţii. Am depăşit trei inventatori la nivel mondial - un american, un japonez şi un englez", spune Nicolae Meseşan, românul care ar putea revoluţiona cercetarea criminalistică. La 63 de ani, Nicolae Meseşan lucrează de 17 ani ca tehnician criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. "Înainte de asta am lucrat 15 ani în Construcţii de Maşini. Am terminat în prima promoţie a şcolii tehnice Oradea. La anul mă pensionez", povesteşte inventatorul curtat deja de autorităţile din Ungaria, SUA sau Israel. Mai puţin din România.
A cercetat 500 de omoruri
"Am cercetat 400, 500 de omoruri. Activitatea criminalistului este certificatul de naştere al dosarului. Dacă criminalistul în faza iniţială nu a efectuat bine cercetarea la faţa locului, cu cât trece timpul apoi, acesta curge în favoarea criminalului. Probele şi mijloacele de probă, dacă nu sunt concludente, verosimile, nu au valoare juridică, nu îl ajută pe anchetator cu nimic", zice Meseşan.
Inventatorul spune că la faţa locului, la o crimă, nu intră imediat procurorul sau poliţistul, ci criminalistul - "Acesta fixează locul faptei aşa cum îl găseşte. Merg cu procurorul la infracţiuni de omor, accidente mortale de muncă, la autopsii, reconstituiri sau exhumări. Tehnicianul criminalist cercetează la faţa locului, fixează obiectele, corpurile delicate prin fotografiere, le ridică, le conservă, le predă pentru expertiză. Apoi, acestea ajung mijloace de probă la procuror şi în instanţă".
Ideea i-a venit pe teren, la faţa locului, făcând măsurători. "În trusa criminalistică universală