Datoria publică şi privată din Regatul Unit (UK) va trece de 10.000 miliarde de lire sterline în 2015, avertizează un raport al PricewaterhouseCoopers (PwC), firmă care dă dreptate previziunii guvernatorului Băncii Angliei (BA), Mervyn King, că ţara se află în faţa unei decade de "abstinenţă". Pentru ca economia să îşi revină, britanicii ar trebui să îşi reducă "dependenţa" de creditare. Pe moment, doar Guvernul de coaliţie a decis reduceri drastice de cheltuieli.
Frânarea cheltuielilor publice ar trebui însoţită şi de măsuri similare de reducere a datoriei private care, în 2009, era de şase ori mai mare decât cea publică. O "explozie a creditării" a făcut ca totalul datoriilor britanicilor să reprezinte de 5,8 ori PIB-ul anual, în 2009, faţă de circa două ori PIB-ul anului 1987.
Conform analizei PwC, citată de The Daily Telegraph, la îndatorarea masivă a britanicilor a avut o mare contribuţie preţul accesibil al creditelor dinainte de actuala criză economică globală. Recesiunea a obligat apoi BA să ţină dobânda la un minim istoric (0,25%) de peste 18 luni, ceea ce a prevenit falimentul mai multor familii care, altfel, nu şi-ar mai putea plăti datoriile.
Estimarea PwC este că, în următorii cinci ani, dobânzile vor creşte, ceea ce va atrage rate mai mari decât înaintea recesiunii. Reducerea datoriei private în UK va presupune un proces dureros, care riscă să ducă ţara într-o altă recesiune, se teme John Hawksworth, economist-şef la PwC.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) are o previziune la fel de sumbră despre viitorul economic al UK. În timp ce indicatorii economici (CLI) rămân stabili în Germania, Japonia, Rusia şi SUA, experţii OECD observă condiţiile unei noi recesiuni în UK, Canada, Franţa şi Italia, dar, pe termen lung, şi în Brazilia şi China.
Datoria publică şi privată din Regatul Unit (UK) va trece