Liderul SUA îşi continuă turneul asiatic în Indonezia, ţara în care a copilărit şi care are cea mai mare populaţie musulmană. Vizita la Jakarta nu are însă semnificaţii sentimentale, ci urmăreşte apropierea de un stat reprezentant al Islamului moderat.
Turneul asiatic al preşedintelui SUA şi-a consumat prima etapă în India, unde Obama a semnat contracte economice în valoare de 10 miliarde de dolari, menite să întărească relaţiile dintre cele două ţări. În încercarea de a suda şi mai mult acest „parteneriat" - cuvânt-cheie folosit de Obama în discursul de la New Delhi - liderul de la Casa Albă a făcut un „cadou" neaşteptat Indiei: promisiunea că o va sprijini în încerarea de a obţine un loc permanent în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.
Promisiunea lui Obama are darul să irite China, care s-a opus mereu ascensiunii Indiei la acest statut, în Consiliul de Securitate al ONU (format din cinci membri: SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa). De altfel, vizita preşedintelui american în India a fost percepută de majoritatea analiştilor drept o tentativă a Washingtonului de a contrabalansa influenţa Chinei în regiune. În acest sens, Obama a îndemnat India să-şi facă mai mult simţită ponderea în cadrul ASEAN (Asociaţia statelor Asiei de Sud-Est) şi să strângă relaţia cu Japonia, pentru toate aceste ţări China reprezentând o ameninţare potenţială.
Vizită la moschee
Ieri, Obama a ajuns la Jakarta, oraşul unde a locuit patru ani (între 1967 şi 1971), după căsătoria mamei sale cu indonezianul Lolo Soetoro. Motivele vizitei nu sunt însă de ordin sentimental. Ca dovadă, nu au fost prevăzute nici întâlniri cu vechii prieteni, nici vizitarea fostei sale şcoli.
În cele câteva ore pe care le-a „alocat" escalei indoneziene, Obama avea pe agendă o întâlnire cu preşedintele Susilo Bambang Yudhoyono, participarea la semnarea unui acord de cooper