Daca credeti ca numai Securitatea ceausista s-a angajat in exercitii ce pareau ridicole, cum a fost proiectul de colectare, clasificare si stocare pe benzi de calculator a mostrelor de scris de mana ale tuturor cetatenilor tarii, va inselati.
Cele 20 de milioane de mostre grafologice ale Securitatii par aproape nimic, in comparatie cu ce se intampla astazi in SUA, Canada, Anglia si in multe alte tari.
Ma refer aici la proiectul Echelon, care a inceput prin anii 1960, ca AUSCANZUKUS, insemnanad un consortiu intre Australia, Canada, Noua Zeelanda, Regatul Unit si SUA, o organizatie ce culegea date din telecomunicatiile Uniunii Sovietice si ale tarilor satelite.
Aceasta operatiune s-a dezvoltat in continuu, in pas cu tehnologia, iar acum, in secolul XXI, a ajuns sa proceseze milioane de convorbiri telefonice, faxuri etc. in fiecare ora.
Din moment ce legile SUA interzic guvernului sa spioneze convorbirile telefonice ale cetatenilor tarii, aceasta functie a fost delegata Canadei, in timp ce SUA, in mod reciproc, o face pentru guvernul canadian.
Imensul sistem de calculatoare are un "dictionar" special, cu vreo 900 de cuvinte, care, pronuntate in timpul unei convorbiri telefonice, declanseaza inregistrarea ei.
Aceste cuvinte contin diverse "chei", cum ar fi: asasinare, lichidare, bomba, explozie, eliminare, atentat, razbunare, lovire, rai, iad, ceruri, cruce, mormant, trimitere la stramosi, intalnire cu Hristos, scurtare cu un cap, sase picioare sub pamant, sicriu, necrolog anticipat, uraniu, plutoniu, radiatie etc.
Masina inregistreaza conversatia, sau faxul, impreuna cu numarul de telefon de origine si numarul chemat.
Continutul fiecarei inregistrari este imediat examinat de un lucrator specializat. Daca acesta considera continutul convorbirii relevant, inregistrarea este tra