Sindicatul CCOO a inspectat mai multe câmpuri de citrice din Comunitatea Valenciană. Culegătorii, în general români, bulgari şi lituanieni, sunt plătiţi cu sume mult sub cele stabilite în contractul colectiv de muncă, de 49 de euro pe zi.
Nici criza, nici pierderea ajutoarelor de şomaj nu i-a convins pe spanioli să revină la culesul de portocale. Meseria aceasta continuă să fie una caracteristică românilor, bulgarilor, lituanienilor şi imigranţilor de alte naţionalităţi, scrie El Pais. Tineri şi bătrâni. Bărbaţi mai ales, deşi mai găseşti şi câte o femeie. Organizaţi în echipe de 15-30 de persoane, care încuviinţează să muncească zi-lumină la cules şi încărcat lăzi de 20 de kilograme pentru salarii mult sub "fixul" din contractul colectiv de muncă pe sector.
"Ne plătesc la fel ca acum 10 ani"
"Cum să vină spaniolii, când ne plătesc la fel ca acum 10 ani?", se plânge Luis, de 31 de ani, care ia masa aşezat pe o piatră, la marginea plantaţiei de portocali, într-un câmp din Torrent (Comunitatea Valenciană), alături de un grup important de culegători români şi bulgari.
"Când am început eu să muncesc la portocale, nu ne plăteau mai puţin ca acum: 68 de cenţi la ladă", mai spune Luis. Colegul său, cu accent andaluz, a muncit în construcţii până când a venit criza şi a fost nevoit să se reorienteze: "Ne-a angajat un român, să muncim împreună cu lituanienii şi asta doar din noroc chior. Nu e drept. Noi plătim impozite şi ei...". Luis îl întrerupe: "Ceea ce se întâmplă este că, atunci când tu nu vrei să culegi portocalele, vin ei. Acum toată lumea vrea la câmp şi înţeleg, pentru că trebuie să mâncăm cu toţii, dar trebuie puţină consideraţie".
Prin contractul colectiv de muncă s-a stabilit ca salariul minim pe zi să fie de 49 de euro
Contractul colectiv de muncă stabileşte ca salariu minim al unui culegător de citrice suma de 49 de euro pe zi