Angajaţii muzeului au prezentat costumele pe care le vor îmbrăca la prezentarea colecţiilor. Proiectul este unic în România şi este susţinut financiar de Ministerul Culturii, printr-un proiect câştigat de muzeul din Alba Iulia.
Muzeul Unirii din Alba Iulia a găzduit astăzi o prezentare de modă inedită, în premieră naţională. Angajaţii instituţiei au defilat îmbrăcaţi în costume reprezentând diferite personaje istorice în faţa unui public format din elevi de la mai multe şcoli din oraş.
Din preistorie până în epoca modernă
Personaje cum ar fi Horea, Avram Iancu, Decebal, Traian, Camil Velican (primul primar din Alba Iulia), Iuliu Maniu, dar şi un legionar roman, un cavaler medieval, un dac, un cetăţean roman şi oameni din paleolitic şi epoca metalelor au defilat prin faţa elevilor la Sala Unirii.
„În total este vorba despre 20 de personaje istorice ce se întind pe perioada a zeci de mii de ani şi reprezintă întreaga colecţie de muzeului. Este un proiect în premieră în România. Nici în Europa nu am auzit de o astfel de reprezentare care să cuprindă o perioadă istorică atât de lungă“, a declarat Liviu Zgârciu purtătorul de cuvânt al muzeului.
Costumele au fost realizate de firma Orizont Lux din Alba Iulia şi sunt finanţate printr-un proiect denumit „Ţinutele istoriei“, în valoare de 25.800 de lei, câştigat de muzeu într-o competiţie naţională organizată de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Prezentarea costumelor în faţa elevilor s-a dorit a fi o completare la lecţiile de pedagogie muzeală ce se desfăşoară periodic la sediul instituţiei de cultură.
Socializare cu vizitatorii
„Ideea ne-a venit după evenimentul Noaptea Muzeelor când am prezentat colecţiile îmbrăcaţi în astfel de costume. Succesul a fost foarte mare. Vizitatorii au fost mult mai atenţi şi mai implicaţi atunci când am prezentat colecţ