Turiştii care vor trece de 1 Decembrie pragul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia vor fi întâmpinaţi de personaje desprinse parcă din manualele de istorie. Şi nu va fi vorba despre actori, ci despre angajaţi ai instituţiei muzeale, specialişti pe epocile ale căror costume le vor purta.
1 /.
"Parada modei" costumelor a avut loc în această după-amiază la Sala Unirii, în faţa unui public numeros, format în special din elevi de la mai multe şcoli şi licee din Alba Iulia. Costumele din diferite epoci istorice - de la preistorie până la epoca modernă - au fost realizate în cadrul proiectului "Ţinutele Istoriei", care a primit finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în urma unei selecţii făcute la nivel naţional. Ţinutele au fost realizate de o firmă albaiuliană, după o atentă documentare istorică.
"Este vorba despre aproximativ 20 de costume de epocă pe care Muzeul Naţional al Unirii le va folosi cu ocazia diferitelor acţiuni, fie de natură pedagogică, fie în cadrul unor expoziţii tematice sau cu ocazia unor evenimente precum Noaptea Muzeelor sau, cel mai apropiat, de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie", a declarat purtătorul de cuvânt al muzeului, Liviu Zgârciu.
Valoarea proiectului este de 25.800 lei, iar ideea scrierii lui a apărut după "Noaptea Muzeelor", când au fost închiriate costume pentru o prezentare inedită a expoziţiei de bază a muzeului albaiulian, care s-a bucurat de foarte mare succes.
Concept modern
Muzeograful Tudor Roşu, coordonatorul proiectului, a declarat că proiectul a fost scris în ideea ca şi muzeul albaiulian să se poată "racorda la strategii moderne de promovare", care pun omul în centrul evenimentelor.
"Încercăm şi noi să ne rebranduim, să devenim contemporani cu asemenea metode şi strategii şi să plasăm omul în centrul acţiunilor, fapt car