Cel mai recent roman al „vedetei“ literaturii franceze de azi a câștigat importantul premiu, în ciuda acuzelor de plagiat. Michel Houellebecq a fost recompensat cu Premiul Goncourt după ani de așteptare.
„La carte et le territoire", romanul cu care vine disconfortantul scriitor la cinci ani după ce a publicat „Posibilitatea unei insule" şi l-a ecranizat fără succes, nu a mai polarizat breasla criticilor. Majoritatea recenzenţilor susţin că acesta ar fi cel mai bun roman al autorului. Înainte de anunţarea câştigătorului, se zvonea chiar că cel mai exportat scriitor francez contemporan nu are cum să nu câştige Premiul Goncourt, care l-a ocolit de câteva ori. Un obstacol era însă prezenţa în juriu a scriitorului de origine marocană Tahar Ben Jelloun, care tocmai desfiinţase „La carte et le territoire" în cotidianul italian „La Republica". De asemenea, se ştia că Jelloun nu l-a iertat niciodată pe autorul „Particulelor elementare" pentru o afirmaţie făcută în 2001: „Islamul este cea mai stupidă religie".
Şi încă un aspect: Houellebecq a ofensat la modul cel mai direct cu putinţă juriul Goncourt, spunând că până acum n-a câştigat prestigioasa distincţie pentru că editorul său n-a stabilit un buget cu care să cumpere membrii juriului...
În afară de laude şi de premiu, noua apariţie a primit însă şi acuze. Imediat după 3 septembrie, când a ajuns în librării, s-au făcut auzite glasuri care susţineau că autorul a plagiat articole de pe Wikipedia, descrierea unui hotel şi website-ul Ministerului de Interne al Franţei. Mai mult, scriitorul Michel Lévy a afirmat că „vedeta" Franţei literare a furat titlul volumului de la o carte de-a sa, publicată în 1999. Cât despre Houellebecq, el a răspuns scurt şi la obiect: „Cei care spun aşa ceva habar n-au ce este literatura.
M-au influenţat mult Borges, Perec, Kiš şi sper că folosirea acestui tip de text joacă un r