Barack Obama îşi continuă turneul asiatic, în Indonezia, ţară în care preşedintele american şi-a petrecut o parte a copilăriei. Totuşi, nu nostalgia l-a adus pe preşedintele american la Jakarta. Înainte de a merge în China, preşedintele a făcut turul marilor ţări emergente ale regiunii sud-est asiatice, care se neliniştesc de creşterea influenţei chineze.
Barack Obama îşi continuă turneul asiatic, în Indonezia, ţară în care preşedintele american şi-a petrecut o parte a copilăriei.
Obama a petrecut patru ani la Jakarta, din 1967 până în 1971, după ce mama lui s-a recăsătorit cu un indonezian. Deci după 39 de ani de absenţă, Barack Obama revine în Indonezia.
Totuşi, nu nostalgia l-a adus pe preşedintele american la Jakarta. Înainte de a merge în China, preşedintele a făcut turul marilor ţări emergente ale regiunii sud-est asiatice, care se neliniştesc de creşterea influenţei chineze : India, principalul concurent al Chinei din regiune, dar şi Indonezia.
Ambele ţări sunt potenţiali aliaţi ai Statelor Unite în politica lor de îndiguire a Chinei, aşa-numitul "containment" ("izolare"). De altfel, preşedintele american i-a propus Indiei un parteneriat strategic, iar cu Indonezia a fost chiar semnat un asemenea document.
Cele două ţări sunt singurele democraţii din regiune, alături de aliaţii declaraţi ai Statelor Unite : Japonia şi Coreea de Sud.
Vizita lui Obama are loc şi în contextul începutului tranferului de putere la Beijing : Hu Jintao va ceda în 2012 postul de secretar general al Partidului lui Xi Jinping, care a fost recent numit vice-preşedintele Comisiei Militare, insituţia care deţine practic puterea în China.
Indonezia, ca şi India este importantă şi pentru a orienta o parte a investiţiilor, care până acum au privilegiat China. Indonezia, ţară ce ocupă şi o poziţie strategică prin natura sa geografică, de cel mai mare arh