Mulţi români doresc să îşi refinanţeze creditele luate şi caută oferte avantajoase. Clienţii sunt interesaţi în mod special de refinanţările în lei şi le evită pe cele în monede exotice, conform unei analize realizate de infoStatistici.ro, primul instrument care analizează, prelucrează şi furnizează studii de piaţă în timp real din domeniul financiar-bancar. Pe termen scurt, românii preferă împrumuturile în monedă naţională, însă atunci când optează pentru credite imobiliare acceptă în euro.
Creditul în lei, de trei ori mai căutat decât în euro
Românii preferă un credit în lei, pentru că este moneda în care sunt plătiţi, iar riscul fluctuaţiilor valutare este practic nul.
"Aceasta arată că pe un termen relativ scurt, de cinci ani, românii se gândesc să se împrumute în moneda naţională", explică Alina Moşneagu, analist financiar în cadrul reţelei www.infoBancare.ro.
Pentru un credit de 5.000 euro accesat în luna octombrie pe o perioadă de cinci ani, un român va plăti la sfârşitul perioadei de creditare un total de 7.424 euro, având o rată lunară medie de 124 euro. Raportat la venitul mediu lunar care în luna august a fost de 1.339 lei, respectiv 316 euro, gradul de îndatorare acoperit cu acest împrumut este de 39.24%.
Pentru acelaşi credit în lei, suma platită la final va fi echivalentul în lei a 8.683 euro, cu o rată lunară medie de 145 euro, ceea ce creşte gradul de îndatorare la 45.88%.
"Alegerea consumatorilor trebuie să pornească întotdeauna de la nevoia acoperită de suma împrumutată. Avantajul creditelor de nevoi personale în valută este că pot acoperi o gamă mai largă de nevoi deoarece suma împrumutată este mai mare, cu acelaşi venit, fără a avea nevoie de garanţii imobiliare. Totodată, şi suma finală de rambursat este mai mică, în condiţiile ideale în care fluctuaţia cursului de schimb este scăzută. Pe de altă parte, cr