Cel mai puternic accelerator de particule de care dispun la această oră oamenii de ştiinţă, cel de lângă Geneva a reuşit să creeze un mini "big bang". În urma experimentului, au fost create temperaturi de un milion de ori mai mari decât cele din centrul Soarelui.
Cel mai puternic accelerator de particule de care dispun la această oră oamenii de ştiinţă, cel de lângă Geneva a reuşit să creeze un mini "big bang".
În urma experimentului de acum două zile, au fost create temperaturi de un milion de ori mai mari decât cele din centrul Soarelui, a anunţat marţi, 9 noiembrie, şeful proiectului desfăşurat la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară.
A fost făcut practic încă un pas spre realizarea scopului pentru care a fost creat acceleratorul şi anume identificarea bosonului Higgs, particula subatomică, numită şi "particula lui Dumnezeu", crucială pentru înţelegerea fizicii actuale.
Fizicienii care lucrează la imensul accelerator de particule, un tunel circular lung de 27 de kilometri, aflat sub pământ, la graniţa franco-elveţiană au reuşit să atingă condiţiile necesare coliziunii ionilor de plumb, duminică, 7 noiembrie.
În urma acestor ciocniri, făcute la o viteză apropiată de cea a luminii, au fost atinse cele mai mari temperaturi întâlnite vreodată într-un experiment ştiinţific, de aproximativ zece trilioane de grade, energii de ordinul celor care stau în spatele proceselor relevante, care se produc în univers.
Fizicienii speră ca acceleratorul de particule să ofere răspunsuri la cele mai discutate provocări ale prezentului : misterioasa "materie întunecată" sau bosonii Higgs, "particulele lui Dumnezeu", despre care cercetatorii spun că se află la originea maselor tuturor corpurilor din Univers şi pe care mulţi oameni de ştiinţă le-au studiat, fără să le fi văzut vreodată.
De asemenea, specialiştii vor să studieze s