Criza economică loveşte din plin şi Cuba, ţară unde Partidul Comunist se află la putere din 1959. Preşedintele Raul Castro a convocat al şaselea congres al partidului. Un asemenea eveniment nu mai avusese loc de 13 ani, dar secretarul general al partidului a anunţat că este nevoie urgentă de "actualizarea modelului economic".
Criza economică loveşte din plin şi Cuba, ţară unde Partidul Comunist se află la putere din 1959. Preşedintele Raul Castro, care deţine şi funcţia de secretar general al partidului a convocat al şaselea congres al formaţiunii. Un asemenea eveniment nu mai avusese loc de 13 ani, dar secretarul general al partidului a anunţat că este nevoie urgentă de "actualizarea modelului economic".
Tot acolo se vor anunţa şi primele reduceri de personal în administraţie, care se vor ridica la cinci sute de mii de posturi, adică 10% din populaţia activă.
Criza internaţională a determinat reducerea schimburilor comerciale şi scăderea exporturilor cubaneze, care se bazau pe exportul de nichel (dar la această materie primă preţurile au scăzut) şi în plus au venit mai puţini turişti.
Ajutorul anual acordat de Venezuela nu a permis acoperirea pierderilor. Situaţia Cubei este afectată însă şi de faptul că economia, controlată în proporţie de 90% de către stat este caracterizată de o birocraţie foarte greoaie : personalul angajat depăşeşte necesarul cu un milion de persoane.
Să nu uităm că în 2008, între septembrie şi noiembrie, ţara a fost lovită de trei uragane devastatoare, care au produs pierderi estimate la zece miliarde de dolari. Ţara traversează cea mai gravă criză economică.
Partidul este conştient că cele zece procente, cât reprezintă sectorul privat nu vor putea absorbi toată masa de şomeri, aşa că s-a gândit să autorizeze practicarea liberă a 178 de activităţi controlate de stat până acum : vânzător de flori, grădinar, br