„Medalia de onoare“, de Peter Călin Netzer, care intră în cinematografe de vineri, îi pune faţă în faţă, într-o secvenţă antologică, pe fostul preşedinte şi pe Victor Rebengiuc. Mult aşteptata peliculă este unul dintre evenimentele cinematografice ale unui sezon foarte bogat în premiere româneşti de referinţă.
Ion Iliescu debutează ca actor
Terminat încă de anul trecut, „Medalia de onoare" a mai putut fi văzut doar în festivaluri, iar pe plan internaţional şi-a adjudecat premii importante la festivalurile de la Salonic, Torino şi Miami.
O poveste Cehoviană
Începând de vineri, 12 noiembrie, „Medalia de onoare" poate fi văzut în cinematografele din Bucureşti şi din ţară, iar seara, de la ora 20.00, la Cinema Studio, va avea loc premiera de gală a filmului. Evenimentul se va bucura de prezenţa regizorului şi a fostului preşedinte Ion Iliescu - actor într-o scurtă, dar importantă secvenţă din film -, precum şi a interpreţilor principali: Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu, Radu Beligan, Ion Lucian şi Mimi Brănescu.
„Medalia de onoare", al doilea lungmetraj al regizorului Călin Peter Netzer (după debutul cu „Maria", din 2003), spune o poveste cehoviană despre umilinţă şi impostură, în care Victor Rebengiuc face unul dintre marile roluri ale carierei sale. La 75 de ani, Ion I. Ion (Victor Rebengiuc) este întruchiparea eşecului şi a neîmplinirii, trăind viaţa grea a pensionarilor de după Revoluţie: eşec familial şi social, deopotrivă. O medalie de onoare primită, din eroare, din partea MApN îi schimbă întreaga existenţă şi îl face să lupte din răsputeri pentru a-şi recâştiga demnitatea pierdută.
Cu „Medalia de onoare", spectatorii vor avea revelaţia unui senzaţional film despre bătrâneţe, scris cu mână sigură de Tudor Voican, pe linia lui „Umberto D" sau „Ikiru", şi totodată a unuia dintre cele mai bune filme româneşti ale ultimilor ani.