Reprezentanţii angajaţilor din instituţiile de spectacole şi concerte solicită executivului să renunţe la concedierea a peste 600 de artişti, personal tehnic şi administrativ de specialitate.
Liderii sindicali din domeniul culturii se declară nemulţumiţi de intenţia guvernului de a disponibiliza din nou câteva sute de angajaţi, fără să fi discutat înainte cu reprezentanţii salariaţilor.
„Reprezentanţii federaţiilor sindicale au luat la cunoştinţă cu surprindere, din informaţiile transmise de presă, că Ministrul Culturii intenţionează să concedieze 638 de, fără nici o consultare prealabilă cu partenerii sociali”, se arată într-un comunicat de presă comun.
Aceştia susţin că „instituţiile de spectacole şi concerte au fost deja obligate să diminueze numărul de angajaţi, în unele cazuri cu procente de până la 20%, datorită blocării posturilor din ultimii trei ani”.
Noi proteste bat la uşă
„Federaţiile sindicale încearcă să evite declanşarea unor proteste legale, de amploare, într-o perioadă tensionată din punct de vedere social, dar, totodată, constată că nu găsesc în Ministerul Culturii un partener de dialog real, cu care să poată rezolva la masa negocierilor problemele instituţiilor de cultură”, se mai arată în comunicatul de presă.
Liderii sindicali cer retragerea în regim de urgenţă a proiectului de Hotarâre a Guvernului privind reorganizarea unor institutii publice aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, prelungirea Contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură cultură, dar şi asigurarea „unui buget decent pentru cultură, în anul 2011”. În plus, ei solicită „soluţionarea de urgenţă a situaţiei dramatice în care se află Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa”.