Ieri, de Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, APM Suceava a dezbătut mai multe dintre problemele de protecţia mediului din municipiul Suceava.
Una dintre cele mai importante probleme existente în Suceava a fost pusă în evidenţă de Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Bucovina prin proiectul “Eco-Transparenţă”, proiect pilot pentru ecologizarea deciziilor administrative cu impact asupra peisajului citadin sucevean.
Este vorba de problema spaţiilor verzi, pe care cei aproximativ 80 de voluntari, au urmărit-o de la începutul anului, de când a demarat proiectul, împreună cu 21 de funcţionari publici.
“Peste 6.000 de fişe au fost făcute de voluntari cu privire la problemele din municipiu. Pe locul I s-a clasat starea spaţiilor verzi, apoi parcarea maşinilor sau folosirea copacilor ca locuri de afişaj”, a explicat Beatrice Ştefănescu, reprezentanta GEC Bucovina.
Astfel, voluntarii au notat în fişele lor şi au sesizat mai departe reprezentanţii primăriei despre gunoaiele, peturile aruncate pe stradă, spaţiile neîngrijite sau transformate în parcări.
Drept răspuns reprezentanta primăriei, Victoria Tabarcea, a ţinut să amintească faptul că Suceava este un municipiu în plină transformare şi reconstrucţie şi a amintit aici toate proiectele pe care primăria le are în curs.
“Nu înseamnă că dacă facem ceva trebuie să stricăm altceva”, a fost replica directorului APM Suceava, Iluţă Cocriş nemulţumit de muncitorii care distrug spaţiile verzi în timp ce lucrează la proiectele primăriei.
La masa rotundă organizată de APM Suceava împreună cu GEC Bucovina au mai participat şi reprezentanţi ai şcolilor eco din Suceava cât şi reprezentanţi ai primăriei şi ai Gărzii Financiare Suceava.