Dobrogea va deveni, în câţiva ani, cel mai mare parc eolian din Europa cu o putere instalată ce ar putea depăşi 4.000 de megawaţi (Mw).
În judeţul Constanţa sunt în proiect realizarea a 370 de turbine, în parcuri aparţinând mai multor companii, iar în judeţul Tulcea - 152. Este vorba numai despre proiectele mai mari, a căror putere minimă instalată ajunge la 5 megawaţi (Mw). Numai o mică parte dintre turbinele menţionate sunt acum în stare de funcţionare, numărul lor nefiind cunoscut cu exactitate.
Dobrogea, cu cei 4.000 de Mw pe care i-ar putea produce, ar putea furniza 50% din consumul la nivel naţional. Spre exemplificare: Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă cu cele două reactoare furnizează 1404 Mw, adică 18% din consumul naţional.
Clima este benefică instalării turbinelor pe cea mai mare suprafaţă a regiunii: crivăţul şi brizele diurne ajută la buna funcţionare a turbinelor.
Jucătorii pieţei
Eolica Dobrogea, Blue Line Energy, Eviva Nalbant, Electricom, Green Energy, Sablo Al Energie Eoliană SRL, Wind Power, Blue Planet Investments şi Grupul CEZ sunt principalii jucători de pe piaţa energiei eoliene din zonă.
Prima dintre acestea are în proiect constucţia a 781 de turbine cu o putere instalată de 1580 Kw. Proiectul a început în ianuarie 2009 şi vizează construirea de turbine în judeţele Constanţa şi Tulcea, în 13 localităţi, valoarea investiţiei ridicându-se la 2,3 miliarde de euro.
Blue Planet Investments, care a ridicat cinci turbine la Baia, în judeţul Tulcea, are în proiect altele nouă pentru aceeaşi zonă.
Parcul Blue Planet Investments va avea o întindere de 189 de hectare, investiţia, exclusiv privată, ridicându-se la 60 de milioane de euro. Ferma de eoliene va produce 35 de MW zilnic, adică va avea o producţie anuală de 85.000 de Mw. Blue Line Energy a ridicat deja la Baia, în judeţul Tu