Practică această meserie pe care a învăţat-o de la tatăl lui, de peste 35 de ani. Pe lângă geamuri şi oglinzi, se ocupă şi de înrămări de icoane, tablouri şi goblene. Multe dintre bisericile din judeţ au icoane înrămate de Traian Merca
Traian Merca este născut în Cluj Napoca dar s-a stabilit în Alexandria în urmă cu 35 de ani, pentru a practica meseria de geamgiu. „Venisem în Alexandria la nişte rude şi am aflat că se pensionaseră doi geamgii de la Cooperativa Unirea. Astfel, prin 1975 am ajunsă să lucrez la cooperativă şi am rămas în Alexandria", îşi aminteşte geamgiul. Din 1989 a început să lucreze pe cont propriu, iar în 1992 s-a privatizat, făcându-şi propriul atelier, pe care îl deţine şi astăzi.
Nea Traian a învăţat meseria de la tatăl lui. „Această meserie se învaţă din tată în fiu. Eu am învăţat-o de la tata şi l-a rândul meu am transmis-o fiului meu, care o va duce mai departe. Asta am considerat că îmi place şi asta am făcut. Ca să reuşeşti, trebuie în primul rând să o faci din plăcere şi ai nevoie de foarte multă răbdare. Eu nu suport să vină un om în atelierul meu şi să plece nemulţumit. În momentul de faţă sunt cel mai vechi geamgiu din Alexandria", spune acesta.
„Meseria evoluează, iar nevoile oamenilor se schimbă"
La atelierul lui nea Traian oamenii nu vin numai pentru geamuri şi oglinzi, ci vin şi pentru a-şi înrăma diverse tablouri sau goblene. „Meseria evoluează, nevoile oamenilor se schimbă, iar noi trebuie să ne adaptăm. Oamenii vin cu goblenuri şi cu tablouri să le punem în ramă. Înainte lucram cu cuie, dura mult mai mult. Acum tehnica ne permite să ne mişcăm mult mai repede. Lucrăm cu capse şi cu lipituri. Ne-am făcut şi un site, să ne găsească oamenii mai uşor", spune geamgiul.
Pentru înrămarea goblenurilor vin oameni din tot judeţul. Şi pictorii care îşi pregătesc tablourile pentru expoziţii trec pragul atelier