Statul întârzie cu atragerea împrumuturilor în valută de pe piaţa externă. La 29 noiembrie este scadenţa unui împrumut pe piaţa internă de aproape 1,5 miliarde de euro. Oficialii spun că şi-au făcut rezerve, dar incertitudinile persistă.
Au trecut peste trei luni de la anunţarea noii platforme de împrumuturi pe piaţa externă, dar Finanţele nu au ieşit încă în faţa investitorilor străini. Peste trei săptămâni, statul are de refinanţat o datorie scadentă - într-o singură zi - de 1,42 miliarde de euro. La aceasta se adaugă alte credite anterioare cu scadenţe în noiembrie şi decembrie de peste 740 de milioane de euro (contractate în lei).
Potrivit oficialilor din Ministerul Finanţelor, există o rezervă constituită de la începutul anului, care le-ar permite, teoretic, să se refinanţeze rapid în caz de nevoie. Practic, destinaţia acestui buffer o constituie cazurile de criză majoră, cum ar fi riscul de intrare în incapacitate de plată, nicidecum situaţia de a refinanţa un împrumut de 1,42 miliarde de euro. În mod excepţional, însă, o astfel de refinanţare s-ar putea califica la categoria „risc major" pentru actuala situaţie din România. În plus, întârzierile de atragere a împrumuturilor de pe piaţa externă, prin noua strategie anunţată de Finanţe la sfârşitul lunii iulie, nu sunt de natură a calma aşteptările.
Riscuri inerente
Potrivit unor reprezentanţi ai ministerului, decalajul este legat de unele probleme tehnice de implementare a programului „Euro Medium Term Notes" (EMTN). Chiar dacă platforma are scopul de a diversifica strategia de finanţare a datoriei publice, unii economişti spun că ea implică destule riscuri. Potrivit unei analize a Roubini Global Economics (RGE), actuala „aglomerare" a împrumuturilor pe termen scurt, plus datoria contractată în monedă străină (eurobonduri) - având ca raţiune dobânzile sensibil mai mici - v