Aproximativ cincizeci de persoane au participat, marţi seară, la un flash mob "împotriva urii" la monumentul în memoria victimelor Holocaustului din Târgu Mureş. Acesta a fost organizat de mai multe asociaţii şi ONG-uri, cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva Fascismului şi Antisemitismului.
Potrivit Mediafax, majoritatea persoanelor prezente erau tineri, purtând lumânări şi pancarte cu mesaje împotriva rasismului, în mai multe limbi.
La un moment dat, participanţii s-au prins de mâini, simbolic, comemorând victimele Holocaustului, început în urmă cu 72 de ani cu „Noaptea de Cristal" (Kristallnacht).
„Flash Mob-ul împotriva urii" organizat la Târgu Mureş se alătură Campaniei Internaţionale „Elimină Ura!", iniţiată de reţeaua europeană UNITED for Intercultural Action, pentru a atrage atenţia că „ura în toată Europa devine o constantă zilnică fatală".
Preşedintele Asociaţiei Divers, Maria Koreck, a declarat că acţiunea s-a dorit „un moment de alarmă" asupra faptului că efectele Kristallnacht se simt încă, după 72 de ani.
„Încă ura - pot să spun - este la ordinea zilei în societatea noastră. E drept că a luat alte forme, nu mai e atât de drastică şi directă. Dar ea există şi prin aceasta societatea noastră, într-un fel, este bolnavă şi nu există pace-n ea. De aceea astăzi (marţi - n.r.) am rugat cetăţenii târgumureşeni sau din judeţul Mureş să vină să ni se alăture şi într-un moment scurt să atragem atenţia asupra acestui fapt. Manifestaţiile acestea (rasiste - n.r.) nu pot să spun că sunt întotdeauna violente, dar prin excluziune se produce o discriminare, sunt produse prejudicii şi foarte multe persoane suferă din această cauză", a spus Koreck.
Ea a dat exemplu segregarea copiilor romi în şcoală, „nu neapărat în săli separate, dar în ultima bancă" şi faptul că persoanelor cu dizabilităţi li se reduce susţinerea din partea asistenţi