Comisia Europeană a prezentat azi noua strategie energetică a UE pentru următorii zece ani, care prevede crearea unei reţele comune de gaz şi electricitate, precum şi eficientizarea consumului şi vizează investiţii în infrastructură de 1.000 de miliarde de euro, bani care vor veni de la contribuabili şi de la companiile de profil. Sursa: ARHIVA EVZ
Bruxelles-ul speră că o reţea comună de energie va proteja fiecare membru în parte de eventualele dispute care ar putea sista livările dinspre Rusia. O asemenea dispută, între Rusia şi Ucraina, care a avut loc în ianuarie 2009, a afectat serios livrările către mai multe state membre din estul UE.
Există şi un termen-limită propus pentru acest plan: „Până în anul 2015, trebuie ca niciunul dintre statele membre să nu mai fie izolat”, spune o declaraţie a Comisiei Europene, dată publicităţii azi.
Proiectul privind o reţea comună de energie la nivel european nu este nou, scrie BBC. Relevant este însă faptul că el a fost susţinut de comisarul UE pentru energie Guenther Oettinger, un german, în condiţiile în care Berlinul a făcut anterior eforturi pentru a dilua o astfel de propunere.
Cinci priorităţi ale Comisiei
1. Reducerea consumului de energie. Comisia îşi propune ca, prin iniţiativele sale, să se concentreze asupra celor două sectoare care prezintă cel mai ridicat potenţial de reducere a consumului de energie: transporturi şi construcţii.
Pentru a ajuta proprietarii şi autorităţile locale să finanţeze măsurile de reabilitare a locuinţelor şi de reducere a consumului de energie, Comisia va propune, până la jumătatea anului 2011, unele stimulente investiţionale şi instrumente financiare inovatoare.
2. O piaţă comună a energiei integrată. În următorii zece ani, sunt necesare investiţii în infrastructura energetică a UE totalizând o mie de miliarde