Bătălia valutelor declanşată între americani şi chinezi riscă să facă victime colaterale, mai ales printre statele europene. Analiştii economici prevăd că summitul G20 ce se deschide astăzi, la Seul, riscă să se transforme într-un câmp de luptă pentru războiul valutelor.
Reuniunea ţărilor industrializate şi a celor mai puternice state emergente (G20) ce se deschide astăzi, la Seul, riscă să se transforme într-un câmp de luptă în războiul valutelor.
Mai citeşte şi:
Summit-ul Dunării, organizat la Bucureşti, s-a încheiat. Reprezentanţii celor 14 state au semnat o declaraţie comună
În timp de Rezerva Federală Americană (FED) a decis să injecteze 600 de miliarde de dolari pentru a finanţa economia, China critică această decizie despre care spune că această infuzie masivă de lichidităţi depreciază dolarul. Sub preşedinţia preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, bătălia ratelor de schimb se va desfăşura între doi giganţi : SUA şi China.
Experţii se tem ca nu cumva Uniunea Europeană să fie strivită, la mijloc. Ultimele decizii ale principalilor actori economici mondiali demonstrează, susţin experţii, că nu mai există nici urmă de solidaritate provocată de criza globală, scrie publicaţia elveţiană „ Neue Zurcher Zeitung". Nu numai China va trebui să asculte, în timpul aceste reuniuni, pretenţiile şi reproşurile care îi sunt aduse din cauza cursului scăzut artificial al yuanului. Dar şi Statele Unite sunt acuzate că au lansat pe piaţă, săptămâna trecută, 600 de miliarde de dolari neasiguraţi. Miniştrii de finanţe din APEC, care s-au întâlnit zilele trecute, au fost şocaţi de ameninţarea inflaţiei şi instabilitatea pieţei.
Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul Finanţelor, Wolfgang Schäuble Foto: Reuters
Europa, prinsă la mijloc
Opinia Comisiei Europene este asemănătoare: „să nu se întreprind