Ciocolata ar putea deveni peste 20 de ani la fel de scumpă ca aurul afirmă mai mulţi experţi. Aceştia arată că o persoană cu venituri medii nu îşi va mai permite, în deceniile următoare, să îşi cumpere o tabletă de ciocolată decât cu mari eforturi financiare.
Ciocolata ar putea deveni peste 20 de ani la fel de scumpă ca aurul afirmă mai mulţi experţi. Aceştia arată că o persoană cu venituri medii nu îşi va mai permite, în deceniile următoare, să îşi cumpere o tabletă de ciocolată decât cu mari eforturi financiare.
"Peste 20 de ani, ciocolata va fi un fel de caviar. Va deveni atât de rară şi atât de scumpă, încât cetăţeanul obişnuit nu îşi va mai permite să o cumpere", afirmă publicaţia The New Zeeland Herald, care îl citează pe John Mason, directorul Nature Conservation Research Council.
Fermierii din ţările mari producătoare de cacao nu primesc din partea guvernelor locale acele stimulente financiare de care au nevoie pentru a reface plantaţiile de arbori de cacao, pe măsură ce aceştia mor de bătrâneţe.
Această acţiune de replantare presupune, de regulă, mutarea fermierilor într-o altă zonă de pădure, unde vor aştepta până la cinci ani, până să obţină prima recoltă.
În plus, copiii acestor fermieri africani, a căror speranţă de viaţă este de doar 56 de ani, preferă să îşi caute de lucru în zonele urbane şi refuză munca istovitoare de pe plantaţiile de cacao, care le aduce beneficii foarte mici.
"Consumul de ciocolată creşte într-un ritm mai mare decât cel al producţiei de cacao", a declarat la rândul său Tony Lass, preşedintele Cocoa Research Association, cu ocazia conferinţei anuale, organizată luna trecută de Academy of Chocolate din Marea Britanie.
Parcă pentru a agrava şi mai mult această situaţie, specialiştii afirmă că solurile din plantaţiile tradiţionale de cacao din Africa se degradează rapid. "Producţia va sc