Telescopul Fermi al NASA a reusit sa suprinda o imagine care arata ca in mijlocul Galaxiei noastre se afla structuri imense care emit raze gamma, despre care insa cercetatorii nu stiu exact ce sunt.
Primele ipoteze ar fi ca este vorba despre ramasitele eruptiei unei gauri negre aflate in mijlocul Galaxiei, care se afla intr-o zona ce se intinde pe aproape 55.000 de ani-lumina, informeaza NASA.
"Am observat doua bule care emit raze gamma, ce se intind pe o zona de 25.000 de ani-lumina la nord si la sud de centrul galaxiei. Nu le intelegem exact natura sau originea", spune Doug Finkbeiner, astronom la centrul Harvard-Smithsonian.
Cele doua bule ar putea fi vechi de miliarde de ani, iar cercetatorii nu le-au descoperit pana acum din pricina multitudinii de surse de raze gamma din spatiu. Imaginile telescopului de inalta rezolutie Fermi, extrem de sensibil, au dezvaluit insa ce se afla in centrul Galaxiei, prin filtrarea imaginilor.
Cercetatorii incearca acum sa descopere cum s-au format aceste structuri si de ce emisiile de raze gamma sunt atat de puternice in aceasta zona. Se pare ca granitele celor doua zone sunt foarte bine definite si sugereaza ca s-au format in urma unei eliberari rapide de energie, a carei sursa ramane insa un mister.
O galaxie perfect aliniata, surprinsa de Hubble
Este posibil ca acestea sa fie un jet de particule ale unei gauri negre uriase, in conditiile in care in alte galaxii, astronomii au observat ca particulele cad in gaura neagra centrala, insa acest lucru nu se intampla in Calea Lactee. O alta explicatie data pentru existenta celor doua structuri ar fi norii de gaz formati in timpul genezei stelelor.
Detalii despre ce se intampla in centrul Galaxiei au aparut si in alte imagini suprinse de navetele NASA, insa pana acum doar telescopul Fermi, care scaneaza