Numărul absolvenţilor de studii superioare care primesc ajutor de şomaj a ajuns la aproape 53.000 în luna septembrie, nivel record înregistrat în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care, anual, aproximativ 100.000 de români termină o facultate. "În prezent, absolvenţii din ultimii doi ani acceptă să se angajaze şi pe posturi care nu necesită o pregătire universitară, ci una liceală. La ultimult târg de joburi la care am participat erau trei tipuri de candidaţi cu studii superioare: tineri absolvenţi, şomerii de la stat şi persoane care mai aveau puţin până la pensie şi care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă sub nicio formă", susţine Mirela Marinescu, recruitment director în cadrul firmei de recrutare APT.
Numărul de şomeri cu facultate s-a triplat în ultimii trei ani, mai ales că în 2008 au existat două generaţii de absolvenţi (cu studii de trei şi de patru ani pentru licenţă), ca urmare a încheierii Convenţiei de la Bologna, care prevede durata studiilor de licenţă pe o perioadă de 3 ani şi masteratul de 2 ani. Rata de angajabilitate a absolvenţilor a scăzut şi ca urmare a faptului că universităţile private şi-au pierdut din credibilitate, din cauza problemelor legate de legalitatea diplomelor.
Rata şomajului în rândul absolvenţilor de facultate a ajuns la finele lunii septembrie la 7,9%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Spre comparaţie, în 1991 această rată era de 2,3%, corespunzătoare unui număr de 8.000 de şomeri cu studii superioare.
Încă de la finele lui 2008, majoritatea firmelor private au început să facă restructurări şi să blocheze bugetele pentru recrutare, pentru a-şi putea ţine afacerile pe linia de plutire, operând reduceri masive de costuri.
O mare parte din absolvenţii de facultate nu au reuşit să se angajeze, pentru că firmele care mai aveau poziţii deschise au avut o plajă mai mar