Zilele acestea avem temperaturi mai mari cu 10 - 12 grade decât cele normale, dar peste câteva zile vine frigul, vremea intrând în normal. Iarna va fi, pe alocuri, chiar mai blândă decât ar trebui
Vremea va începe să se răcească treptat de la sfârşitul acestei săptămâni, urmând ca până pe 21 noiembrie temperaturile să ajungă la normalul perioadei, a declarat miercuri Ion Sandu, preşedintele ANM. În ceea ce priveşte iarna aceasta, nu va fi nicidecum cea mai grea din istoria măsurătorilor meteo, aşa cum au zvonit meteorologii străini, ci, pentru România, va fi una blândă, normală, dar foarte posibil şi cu viscolele obişnuite climei noastre, a mai spus Ion Sandu.
12 - 15 grade Celsius, valorile normale pe care ar trebui să le avem luna aceasta
Să vedem, însă, exact la ce ar trebui să ne aşteptăm luna aceasta. "De la sfârşitul acestei săptămâni vremea va intra în proces de răcire (vezi cum va fi vremea în următoarele 15 zile), urmând să cadă şi precipitaţii în jumătatea de vest a ţării. De atunci vom începe să ne apropiem de valori maxime de 12 - 15 grade Celsius, care sunt de altfel şi normalele perioadei. Deocamdată, ziua de astăzi (miercuri) pare a fi cea mai caldă zi a lunii, în sud şi sud-vest. Dar de abia spre seară vom şti exact dacă chiar a fost cea mai caldă", ne-a explicat meteorologul Florina Georgescu.
Temperaturile din ultima vreme s-au situat cu 10 - 12 grade mai sus decât mediile multianuale ale lunii. Poate părea neobişnuit, dar nu este, a mai explicat meteorologul: în România, de-a lungul timpului, am mai avut temperaturi "excepţionale" în luna noiembrie. Fie că a fost foarte cald, fie foarte frig. De pildă, în ziua de 5 noiembrie 1997 a viscolit ca şi cum ar fi fost iarnă în toată regula, ne-a exemplificat Florina Georgescu.
Temperaturile acestei luni nu sunt cauzate de încălzirea globală
Căldura acestei perioade nu ar