Biserica si Statul nu sunt atat de separate dupa cum ati fi tentati sa credeti. Un studiu a descoperit ca o data cu scaderea increderii in Guvern, credinta in Dumnezeu creste.
Studiul a analizat perioadele istorice cand economia nu a mers bine si a constatat ca oamenii se indreptau tot mai mult catre Biserica, informeaza Discovery.
Cand individul simte ca lucrurile scapa de sub control, o forta exterioara - Guvernul sau Biserica - trebuie sa-i dea incredere in sine.
Daca tarile sunt avansate economic si populatia are un nivel de trai ridicat, credinta in Dumnezeu este foarte scazuta. Si invers, cu cat economia tarii merge mai prost, cu atat oamenii se indreapta mai mult catre biserica sau alta institutie de cult religios.
Studiul a cuprins 3 etape. Prima a inclus chestionarea cetatenilor din Malaezia inainte si dupa alegerile generale din 2008. Daca inainte de alegeri, majoritatea raspundea ca "Dumnezeu controleaza evenimentele", dupa alegeri majoritatea isi sustineau noul guvern.
In etapa a doua, respondentii canadieni citeau articole false in care "analistii" prognozau unificarea partidelor minoritare si caderea guvernului; alt grup citea stiri nefabricate. Primii manifestau o credinta mai puternica in Dumnezeu.
In faza a treia, cand respondentii citeau articole in care se prezenta un guvern responsabil ce veghea asupra unei economii prospere, sentimentul de credinta in Dumnezeu era minim.
In ultima faza a proiectului, oamenii citeau articole in care savantii isi expuneau punctul de vedere asupra posibilitatii unei interventii divine in Univers.
Respondentii manifestau o sustinere mai intensa pentru guvern in cazul lecturii articolelor in care cercetatorii negau posibilitatea unei interventii a lui Dumnezeu in lume.
Biserica si Statul nu sunt atat de se