Jumătate dintre pacienţii care ajung în spitalele bucureştene sunt din provincie. Când vistieria spitalelor se goleşte, bolnavii aduc de la fire pentru operaţii la calmante şi antibiotice rare. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
În cel mai mare centru medical din ţară, Bucureşti, situaţia de la un spital la altul poate fi diferită când vine vorba despre ce trebuie să aduci de acasă. În cele 21 spitale preluate de primărie, lucrurile stau ceva mai bine, după ce investiţiile autorităţii locale le-au permis managerilor să acopere mai bine nevoile pacienţilor. În spitalele mari, cu flux important de pacienţi, cele de urgenţă care aparţin încă de Ministerul Sănătăţii, traumele pe care le trăiesc pacienţii sunt însă greu de redat în cuvinte.
Flux continuu de pacienţi
Fie că aşteaptă să se interneze, fie că se externează sau vin în vizită la rude bolnave, fluxul de pacienţi rulează la foc continuu la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Sunt oameni veniţi în Capitală din toate zonele ţării cu speranţe de vindecare. Este cazul dramatic al Dorinei, al cărei fiu, în vârstă de 28 de ani, bolnav de pancreatită acută, e internat de două săptămâni la Floreasca.
Băiatul are nevoie de două antibiotice injectabile "rare", care nu se află nici în farmacia spitalului, nici în altă farmacie, ci doar într-un depozit din Piaţa Unirii. "Până acum, am cumpărat medicamente în valoare de 50 de milioane de lei vechi. Am şi pierdut şirul", se agită femeia. Fără salariul nurorii şi fără împrumuturi, ar fi fost imposibil să-i finaţeze spitalizarea fiului său, asigurat de altfel.
Sandra V. se perindă prin acelaşi spital de trei săptămâni, de când l-a internat pe tatăl ei, care a suferit un atac cerebral, şi tot de atunci cumpără reţete de 400 de lei la câteva zile.
"E în faza în care trebuie să fie schimbat de trei-patru ori pe zi, iar de fiecare