Legea de reformare a sistemului de pensii din Franţa, care creşte de la 60 la 62 de ani vârsta legală de pensionare, a fost promulgată de preşedintele Nicolas Sarkozy şi publicată azi în Monitorul Oficial, după ce a fost validată marţi de Consiliul Constituţional, relatează Mediafax.
Reforma, considerată de preşedinte drept cea mai importantă din mandatul său, a provocat două luni de mobilizări intense în stradă.
Promulgarea sa va permite remanierea echipei guvernamentale, Nicolas Sarkozy repetând luni, într-un cadru restrâns, că aşteaptă acest moment pentru a pune capăt acestui foileton început în urmă cu cinci luni.
Marţi, Consiliul Constituţional a aprobat întreaga reformă votată definitiv de Parlament la 27 octombrie, cenzurând însă partea textului care reformează medicina muncii, adică 13 articole considerate ca neavând legătură cu proiectul iniţial.
În rest, judecătorii Consiliului Constituţional au respins toate problemele ridicate de parlamentarii socialişti, care i-au sesizat la 2 noiembrie, denunţând în special o "atingere adusă principiului egalităţii".
Consiliul Constituţional "şi-a îndeplinit rolul pur juridic, ceea ce nu ne împiedică să continuăm să criticăm o reformă atât injustă, cât şi ineficientă", a reacţionat marţi preşedinta Partidului Socialist de opoziţie, Martine Aubry.
Miercuri, Nicolas Sarkozy ar urma să profite de ocazia Consiliului de Miniştri pentru a comenta din nou această reformă, care în opinia sa nu putea aştepta. El va încerca de asemenea să reia legăturile cu organizaţiile sindicale, care nu au încetat să denunţe "absenţa dialogului" cu Guvernul.
Legea de reformare a sistemului de pensii din Franţa, care creşte de la 60 la 62 de ani vârsta legală de pensionare, a fost promulgată de preşedintele Nicolas Sarkozy şi publicată azi în Monitorul Oficial, după ce a fost validată marţi de Consiliul C